Czy warto kupować żywność ekologiczną?
Uprawa ekologiczna warzyw wymaga wykorzystania specjalnych środków, które sprawiają, że jedzenie jest zdrowsze. Ale czy warto płacić więcej za tego rodzaju żywność?
Czy warto kupować żywność ekologiczną
Okazuje się, że Szwajcarski Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego jest w stanie podać aż 90 argumentów dlaczego warto jeść żywność ekologiczną. Mówią wiele o tym, że w produkcji tych produktów nie używa się szkodliwych substancji, które mogą wywoływać wiele niebezpiecznych chorób. Co więcej, mają one też więcej błonnika, witamin i minerałów. W produkcji zwykłej żywności używa się azotanów, które mają sprawiać, że rośliny rosną szybciej. Okazuje się jednak, że substancje te gromadzą się w liściach, przez co mogą wprowadzać zmiany w naszych organizmach. Zjawisko to nie pojawia się w produktach ekologicznych. Warto jednak pamiętać, że te produkty mają krótszy okres przydatności. Wynika to z tego, że nie używa się w nich konserwantów. Niemniej jednak, w przypadku owoców i warzyw jest zupełnie inaczej. Eko rośliny będą świeże znacznie dłużej, bo nie pozbawiamy ich witaminy C, która działa jak naturalny konserwant.
Najnowsze komentarze